כללים לבדיקה שאנו לא שוחים ערומים
- Sahbak
- Jul 28, 2024
- 6 min read
Updated: Feb 2
נתחיל שוב את הפוסט בהערה שאין כאן שיווק או ייעוץ אלא לימוד (ונפנה לעמוד הגילוי נאות) קורה לנו שאנו חורשות קניונים במשך שעות רבות כדי למצוא זוג נעליים אך, לעומת זאת, אנו מקבלות החלטה גורלית על רמת החיים לכל תקופת הפנסיה של חיינו (כעשרים שנה של מחייה) תוך דקה אחת מאיזה מפיץ שחושב רק על העמלה שיגזור מהעסקה ויעלם מחיינו מיד כשיקבל את אותה עמלה.
הפוסט הזה הוא לא איך למצוא השקעה איכותית אלא איך, מכל האוקינוס של מוצרים, למצוא את מה שמתאים לי, כי יכול להיות מוצר נהדר שדווקא אני אמצא את עצמי מפסיד שם כספים, שלא נדבר, רחמנא ליצלן, על שרלטנות או רמאות.
הפעם אני לא ציני: באמת יש מוצר אשר ביצועיו, שווים לכל אחד מהלקוחות. אך לקוחה א' תרוויח ממנו ולקוחה ב' תפסיד שם כספים. אתן דוגמא: לסח'בק יש חבר שבמשך שנים השקיע רק במניית BRKB של וורן באפט, מוצר טוב? ברור. אז החבר באמת הרוויח יפה והיה בעננים. עד שיום אחד הוא פוטר (הייטקיסט) והיה צריך את הכסף למחייה שוטפת. אלא מה, הסיבה שהוא פוטר הייתה משבר הסאב פריים של 2008, מה לעשות הכל ירד והחבר מכר את המנייה הטובה הזו בהפסד. כאשר תקראנה את הפוסט תראו שהחבר לא עמד בכל הפרמטרים שהיה צריך לבדוק וכך מצא את עצמו מופסד אצל המשקיע הכי טוב בעולם (אל תספרו לבאפט שלא יידע מי החברים שלי)
אשמח אם לפני פוסט זה תתחלנה קודם אצלי בפוסט האקטואליה על קריסת סלייס גמל. אני רוצה שתגענה לפוסט הזה כאשר אתן כבר עצבניות על היצרנים, המפיצים והרגולטורים השונים והרבים.
בסוף הפוסט נבחן כמה מקרי מבחן, זו כבר לא חובה אבל יש את התלמידים החנונים האלו שלאחר ההרצאה ניגשים למרצה ושואלים שאלות, זה מיועד להם (טוב נו, זה מיועד לכולנו כי הרי אנו חנונים הייטקיסטים)
אביא כאן 6 פרמטרים. נבדוק אחד אחד, אם הפרמטר מתקיים ניתן נקודה אם לא אז אפס. מוצר שקיבל 5 נקודות ומעלה מתאים לי, מוצר שקיבל 4 ומטה לא מתאים לי.
פיזור פיזור פיזור: כי תמיד יש בועות (בועות זה חלק מכל העניין) הכוונה לא רק פיזור של מוצרים אלא גם יצרנים וספקי שירותים.
קבלת חוות דעת: לא לסמוך על רגולציה, רישיון מפוקח זה יפה אך ממש לא מספיק. הרגולטור לא חושב עלייך הנוסעת התקועה בפקק תנועה אלא איך להעביר כמה שיותר מכוניות ליעדן באותו נתיב שאת תקועה בו, (קיבולת של נתיב מתנגשת עם מהירות של נוסע באותו נתיב כי ככל שנוסעות מהר יותר צריך מרחק ביטחון גבוה יותר בין רכב לרכב. קיבולת אופטימלית של נתיב מתקבלת בדרך כלל במהירות 60 קמ"ש) מה שנבון הוא לקבל חוות דעת על היצרן/ספק ממישהו שאת מכירה ומוכירה אישית. גם משפיעני רשת, שעברו את מבחן האמינות, יכולות לעזור כאן. מכירות למשל את הסולידית? https://www.hasolidit.com/ סח'בק מוצא אותה כחכמה ואמינה ( ולא רק סח'בק, יש עוד אלפי משקיעות שחושבות כך)
בכלל כדאי לחפש אמינות, ותק במקצוע של ספק השירות כי בועה שמתקיימת 15 שנה כנראה לא רעה. ניגודי עניינים והתניות, שירות בשירות, הן סימן לחוסר אמינות.
להבין את מורכבות המוצר: דברים מורכבים מתפרקים ומתפוררים מהר יותר. אכניס כאן את הקלישאה שחוזק השרשרת נמדד על פי החולייה החלשה (היי תמיר, עדיין משתמש במשפט הזה?) כל מוצר מורכב מיצרן/גורם ההשקעות, פלטפורמה (בנק , בנק זר, חברת ביטוח, חברת השקעות, קרן גידור, בורסה/זירה ) ומשווק/ללא שיווק.
חפשי בעצמך את היצרן הפיננסי: אל תקבלי שירות ממי שפנה אליך. כאשר סח'בק היה חייל בסדיר היה מותר לחיילת לתפוס טרמפים. וכלל ביטחון מספר 1 היה שכאשר מכונית עוצרת לך לטרמפ את שואלת את הנהג לאן הוא נוסע ולא אומרת לו מראש לאן את צריכה. בקיצור שהמוצרים יתאימו לצרכיך ולא שאתה תשקיע במוצר כי הוא "טוב" למשל תקנה 125ד ותיקון 190 לא מתאימות ל90% מהנשים אך המשווקים מנצלים אותן כדי לדחוק את הרגל בפתח הצר ומשם להיכנס ולהציע מוצרים אחרים לגמרי. בעיה מאד חמורה היא שמאז שנכנסו לסיפור סוכני הביטוח הם משווקי ההשקעות הבולטים ביותר (בהשקעות לטווח ארוך הם עקפו את הבנקים) הDNA של סוכני הביטוח הוא בעייתי כי הם מגיעים משיווק מוצרים אשר הביקוש להם מוגדר בטבלת מצבי הביקוש כביקוש שלילי (מתוך ויקיפדיה ביקוש שלילי - אין ביקוש למוצר ואנשים מוכנים לשלם כדי להימנע מלקבלו. למשל טיפול שיניים שאנשים לא רוצים לעשותו מפאת הכאב, בתחום השירותים או אשפה בתחום המוצרים. מטלת המשווקים היא לבצע שיווק ממיר: לשנות את התייחסות הצרכנים כלפי המוצר. והרגולטור ה"גאון" לא חשב שזה מתנגש עם מוצר שיש לו ביקוש מלא. מי לא רוצה שהכסף שלה יעבוד. סח'בק לא רואה איך בשיחות סלון מישהי משוויצה בביטוח הבריאות שלה אשר מכסה 33 סוגי מחלות במקום זה שמכסה רק 31 מחלות, אך אם תשוויץ שקרן הפנסיה שלה משקיעה בנבידיה ומרוויחה המון, מיד כל האוזניים יזדקפו בחדר. כעת תבינו איך אם יחידנית שמטפלת באביה הסיעודי מצאה את כל כספי הפנסיה שלה בקרן גידור עלומה, אשר הוקמה רק לפני שנתיים בדלאוור ושמיועדת בכלל למשקיעים כשירים. דוח רולניק פרק 7 שוד הפנסיה. למען ההגינות אוסיף שיש גם סוכני ביטוח הוגנים וישרים (לא נתקלתי אבל שמעתי על כאלו) לצבוע שכבות אצלך: (השקעה לטווח קצר, השקעה לעתיד, השקעה לאסון לא צפוי והשקעה קטנה להימור/ספקולציה) כך גם אפשר לראות מה באמת יכול להיות מושקע לטווח ארוך. זה אמנם תפקיד של יועץ השקעות אך אל תצפו שיועץ בנק או סוכן ביטוח יעשה את כל העבודה הקשה הזו בכדי למכור לך מוצר שמעסיקו רוצה לקדם.
עמלות: קודם כל צריך לשלם עמלות (כי ארוחות חינם יעלו המון בסוף) אבל בישראל, החזירה והריכוזית, לוקחים עמלות גבוהות. כאן כבר דרושה עבודת מחקר והשוואות. אין מה לעשות אתן חייבות להבין בזה. האם קרן השתלמות בדמי ניהול 0.8% לשנה היא יקרה? האם קרן פנסיה בדמי ניהול 0.3% על הצבירה ו1.5% על הפקדות שוטפות היא יקרה? סח'בק לא יענה כאן על השאלה אתן צריכות לברר את זה בעצמכן (וכפי שהוזכר כאן, לא מהמשווק שמוכר לכן את המוצר אלא צדדים שלישיים שעליהם אנו סומכות)
בואו נעשה בדיקה של שני מקרי השקעה באותו מוצר (כושל) נתאר כאן השקעה אישית של סח'בק בסלייס ושל גב' בת שבע מזוז מירושלים אשר הופיעה בדו"ח של גיא רולניק (אישה מקסימה שממש הזלתי דמעה כאשר צפיתי כיצד היא מטפלת באביה העיוור)
נתחיל מבת שבע:
פיזור -ציון 0 , גם כל הסכומים של קרן ההשתלמות וגם כל הפיצויים באותו מקום.
קבלת חוות דעת - ציון 0, קיבלה הצעה של משווק לא ידוע אשר צד אותה באינטרנט. קרה כאן גם מקרה של התניית שירות בשרות שמצביע על בעיה.
מורכבות המוצר- ציון 0, הגיעה לשם דרך מתווכים והעניין סובך ע"י מתן הלוואה והעברה לחו"ל של הסכומים.
חפשי בעצמך את היצרן הפיננסי - ציון 0, לא קרה.
צביעת שכבות - ציון 0, הלקוחה עירבה פנסיה עם השקעה לטווח קצר ובכלל עם הלוואה.
עמלות - לא מתוארות בסיפור אך לסח'בק יש הרגשה שגם כאן סובבו את הגב'
נעבור לסחבק שאף הוא עצמו נקלע להשקעה הכושלת בסלייס:
פיזור - ציון 1, זה חלק קטן מהשקעותיו הרבות.
קבלת חוות דעת - ציון 1, סח'בק הכיר אישית את מנכ"ל סלייס וסבר שהוא מקצועי וישר.
מורכבות המוצר- ציון 1, אמנם IRA הוא מוצר מורכב יחסית אך סח'בק הגיע לשם ישירות ללא מתווכים פיננסים. בנוסף כספיו לא הועברו לקרן גידור עלומה בדלאוור, כי לא נתן הרשאה שכזו והכספים יושבים על שמו בבנק לאומי סניף 832 ואפשר לראות כי הם קיימים כל פעם שנכנסים לאתר הבנק.
חפשי בעצמך את היצרן הפיננסי- ציון 1, אני זה שהגעתי לסלייס ולא הם אלי.
צביעת שכבות- ציון 1, מעבר לפיזור, סח'בק ייעד את ההשקעה בסלייס לפרישה והיא עדיין רחוקה. לכן גם בימים אלו כאשר ההשקעה מוקפאת ע"י הרגולטור היא עדיין עובדת עבורי.
עמלות - ציון 1, סח'בק השיג תנאים מצוינים.
נוכחנו שאותו מוצר ממש לא התאים לבת שבע וכן התאים לסח'בק. כנראה שבת שבע איבדה חלק ניכר מחסכונותיה וסח'בק שמר על כספו.
אז מה יקרה באחרית הסיפור? לא יודע, כולי תקווה שהרגולטור יפצה את אלו שכספם נגנב, מתחת לאפו המשפטי. לגבי סח'בק, הוא לא צריך פיצוי, הוא רואה את כספו (אגב עדיין ביכולתו להעביר הוראות של פעילות בבורסה כי ההקפאה היא רק במשיכת הכספים) ומחכה בסבלנות שהפרשה תסתיים.
טוב לכל מי שהגיעה עד לשלב הזה בפוסט אתן עוד דוגמא אישית: יש כאלו שמנסים לדחוף כל מיני מוצרים שלהם בבלוגים שעושים. לא פעם זוגתו של סח'בק נתקלת בוולגים של בישול כאשר המציגה תוך כדי הבישול חושפת זוג עגילים של "חברה שלה" שאפשר להשיג במחיר "טוב" אם תיצורנה קשר. (הערה לא אציג כאן את הקרן כי קרנות גידור הן מוצר פרטי לכשירים או לעד 35 ניצעים אבל לצורך הדוגמא אפשר להניח שיש כאן קרן גידור מתוחכמת)
אז כעת כשיש לכן כלים בואו נראה ביחד עם קרן הגידור של סח'בק באמת מתאימה לכן ואם אפשר לדחוף לכם כל מוצר?
פיזור- ציון 0 כי לקרן יש מינימום השקעה והוא גבוה.
קבלת חוות דעת - ציון 0 כי לא סביר שצד ג' יספר לכם על הקרן היא מצומצמת.
מורכבות המוצר - ציון 0, המוצר מורכב ביותר.
חפש בעצמך את היצרן הפיננסי - ציון 0, הפנייה היא לא מיוזמתכן.
צביעת שכבות - כאן אפשר לתת ציון 1, בהנחה שתיעדנה לשם את השכבה המתאימה אצלכן.
עמלות - ציון 0, אצלי תשלמו עמלה רצינית.
סיכומו של דבר ציון של 1 מתוך 6 זה אומר שהמוצר הזה בהחלט לא מתאים לקוראות הבלוג.
אי לכך, יפות ויפים שלי, הקרן של סח'בק לא מתאימה. אולי עוד 10 שנים כאשר תעשנה אקזיט (מחזיק לכן אצבעות) מאמין שהחל 2026 תגענה 10 שנים מדהימות, כן כן, סח'בק אופטימי.

Comments